Als je samen om tafel gaat zitten, komt het gesprek op gang. Dat is wat Yoav Senft, Daisy Pors en ik wederom ervoeren, toen we namens #helpdehuisartsverzuipt aan mochten schuiven bij Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De zorg verandert en huisartsen proberen zich te handhaven als onvrijwillig antwoord op dilemma’s die hierdoor ontstaan. Het huisartsenvak is, zoals Nabil Bantal in #khalidensophie zo mooi beschreef, als een Zwitsers zakmes; als je daar steeds meer keukengerei aan toevoegt, past het op een goed moment niet meer in je zak en verliest het functionaliteit. Efficiënt? In het begin misschien. Effectief? Nee. En daarmee boet deze ontwikkeling ook in aan efficiëntie.

Dankbaar kijken we terug op een fijn gesprek waar we onze zorgen konden delen, aan de hand van de #verscheurkalender. Het was een warm bad, waarin net als bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maatschappijbrede zorgbelangen voorop werden gesteld. We kijken uit naar het vervolg, gericht op het afstemmen van plannen en visies.

#zorgvoordezorg = #zorgvoordepatient #duizenddingendoekje #ontregeldezorg #beldehuisartsmaar #eerstelijn #iedereeneenhuisarts
Derk Runhaar Vanessa Huijbens Nico Terpstra Hedwig Vos