In de media

Uiteraard zijn wij van ‘Help! De huisarts verzuipt!’ niet de enigen die grote zorgen hebben over de toekomst van de huisartsenzorg.

Diverse media berichtten de afgelopen maanden al over dit grote en steeds groeiende probleem.

Graag delen we hier deze berichten met je.

 

Huisarts Lydia over hoge werkdruk: ‘We moeten nee leren zeggen’

Huisartsen staan al lange tijd onder druk. Onder andere het personeelstekort en het uitdijende takenpakket, zorgen ervoor dat huisartsen niet weten of ze dit werk over vijftien jaar nog wel kunnen en willen doen. Dat blijkt uit een onderzoek van het journalistieke collectief Spit voor De Groene Amsterdammer en Trouw.

Margriet 5 mei 2022

Jonge huisartsen stoppen door te veel aan rompslomp

Vorig jaar is een recordaantal jonge huisartsen gestopt. Teveel administratieve rompslomp, patiënten die eigenlijk bij een specialist thuishoren, maar er is geen plek, en een takenpakket dat zich steeds verder uitbreidt: 74 procent van de huisartsen vindt de werkdruk te hoog. En dat is zorgelijk, want in sommige delen van Nederland is er nu al een nijpend tekort. Bij ons in de studio zit Daisy Pors, huisarts te Den Haag

NPO Radio 1 16 april 2022

Vorig jaar stopte een recordaantal huisartsen met werken.

Huisartsen Shakib Sana, Isabel van Hövell-Ullmann en psychiater Nabil Bantal vertellen vanavond over hun ervaringen.

Sohpie en Khalid 13 april 2022

Wat gaat er mis in de wereld van huisartsen?

Wat gaat er mis bij de huisartsen? Waarom stoppen er zo veel huisartsen? 4 gestopte huisarsen aan het woord.

Volkskrant 13 april 2022

Huisartsen luiden noodklok over bureaucratie met scheurkalender

Huisartsen van de actiegroep #helpdehuisartsverzuipt hebben vanmiddag een zelfgemaakte scheurkalender aangeboden in de Tweede Kamer. De kalender staat vol met bizarre voorbeelden uit de dagelijkse bureaucratische praktijk waarin huisartsen moeten werken.

 

NOS 29 maart 2022

Huisartsen Daisy en Nico luiden noodklok met Verscheurkalender vol onzinnige zorg. ’Er kan niks meer bij. Het is een ramp in slow motion’

Alle lokale dagbladen in Noord Holland: oa. Leids Dagblad 30 maart 2022

Onderzoeksinstituut Nivel heeft voorspeld dat in 2028 in nagenoeg alle gemeenten een ernstig tekort aan huisartsen zal zijn. Binnen zes jaar gaat namelijk 30 procent van de huisartsen met pensioen. En er is geen capaciteit om dit op te vangen.

Huisartsen luiden noodklok

NOS, 5 maart 2022

Volgens cijfers van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten stopten afgelopen tien jaar bijna vijfhonderd huisartsen onder de 50 jaar, van wie honderd het afgelopen jaar.

Jonge huisartsen haken af

Medisch Contact, 2 maart 2022

De zorg van Levi en van Santen

De waarde van verzorgingshuizen, transitie van de zorgfinanciering en verplichte nutteloze administratieve handelingen van een huisarts

Podcast Medfeed

Medisch Contact, 23 februari 2022

Huisarts biedt minister ‘verscheur’kalender aan

Huisarts Daisy Pors heeft naar eigen zeggen veel plezier in haar vak. Ze werkt parttime, veertig uur per week – Pors: ‘Ja écht, in de huisartsenwereld is veertig uur parttime!’ – maar besteedt ook dertig procent van haar tijd aan onzinnige taken. Misschien zelfs wel meer.

 

NPO Radio 1, 22 januari 2022

De Publieke Tribune: Artsen met Grenzen

Ze zien ons, zijn ons vertrouwde aanspreekpunt bij klachten en zijn als geen ander in staat om verbanden te leggen tussen klachten en persoonlijke achtergrond, omdat ze ons vaak al zó lang kennen: huisartsen. Ze zijn de spil in de wijk en de ruggengraat van het Nederlandse zorgsysteem. Maar voor hoelang nog? Want naast hun groeiende administratielast vraagt ook de samenleving steeds meer van ze. Is de huisarts nog wel in staat om te doen waar hij of zij voor is opgeleid? En wat betekent die toenemende druk op de huisarts voor ons als patiënten, nu en in de toekomst?

 

De Groene Amsterdammer, nummer 6, 2022

Help! De dokter verdwijnt 

De voorspelling is dat de huisartsenzorg in Nederland op korte termijn ernstig uit evenwicht zal raken: het aantal huisartsen kan dan niet meer voldoen aan de zorgvraag. Nieuwe commerciële organisaties springen in op het groeiende tekort.

Medisch Contact, 4 november 2021 

Huisartsen stellen eisen om acute crisis te voorkomen

Huisartsen stellen in een onlinemanifest, dat de ronde doet op social media, tien eisen aan politiek en zorgverzekeraars die vervuld moeten worden om ‘een acute crisis’ in de huisartsenzorg af te wenden. Een belangrijke eis betreft de ANW-diensten, die volgens de artsen die het manifest steunen, eerlijker of alleen nog op basis van vrijwilligheid moeten worden verdeeld.

 

Email

info@helpdehuisartsverzuipt.nl