In de media
Uiteraard zijn wij van ‘Help! De huisarts verzuipt!’ niet de enigen die grote zorgen hebben over de toekomst van de huisartsenzorg.
Diverse media berichtten de afgelopen maanden al over dit grote en steeds groeiende probleem.
Graag delen we hier deze berichten met je.
Huisarts Lydia over hoge werkdruk: ‘We moeten nee leren zeggen’
Huisartsen staan al lange tijd onder druk. Onder andere het personeelstekort en het uitdijende takenpakket, zorgen ervoor dat huisartsen niet weten of ze dit werk over vijftien jaar nog wel kunnen en willen doen. Dat blijkt uit een onderzoek van het journalistieke collectief Spit voor De Groene Amsterdammer en Trouw.
Jonge huisartsen stoppen door te veel aan rompslomp
Vorig jaar is een recordaantal jonge huisartsen gestopt. Teveel administratieve rompslomp, patiënten die eigenlijk bij een specialist thuishoren, maar er is geen plek, en een takenpakket dat zich steeds verder uitbreidt: 74 procent van de huisartsen vindt de werkdruk te hoog. En dat is zorgelijk, want in sommige delen van Nederland is er nu al een nijpend tekort. Bij ons in de studio zit Daisy Pors, huisarts te Den Haag
Vorig jaar stopte een recordaantal huisartsen met werken.
Huisartsen Shakib Sana, Isabel van Hövell-Ullmann en psychiater Nabil Bantal vertellen vanavond over hun ervaringen.
Wat gaat er mis in de wereld van huisartsen?
Wat gaat er mis bij de huisartsen? Waarom stoppen er zo veel huisartsen? 4 gestopte huisarsen aan het woord.
Huisartsen luiden noodklok over bureaucratie met scheurkalender
Huisartsen van de actiegroep #helpdehuisartsverzuipt hebben vanmiddag een zelfgemaakte scheurkalender aangeboden in de Tweede Kamer. De kalender staat vol met bizarre voorbeelden uit de dagelijkse bureaucratische praktijk waarin huisartsen moeten werken.
Huisartsen Daisy en Nico luiden noodklok met Verscheurkalender vol onzinnige zorg. ’Er kan niks meer bij. Het is een ramp in slow motion’
Onderzoeksinstituut Nivel heeft voorspeld dat in 2028 in nagenoeg alle gemeenten een ernstig tekort aan huisartsen zal zijn. Binnen zes jaar gaat namelijk 30 procent van de huisartsen met pensioen. En er is geen capaciteit om dit op te vangen.
Volgens cijfers van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten stopten afgelopen tien jaar bijna vijfhonderd huisartsen onder de 50 jaar, van wie honderd het afgelopen jaar.
De zorg van Levi en van Santen
De waarde van verzorgingshuizen, transitie van de zorgfinanciering en verplichte nutteloze administratieve handelingen van een huisarts
Medisch Contact, 23 februari 2022
Huisarts biedt minister ‘verscheur’kalender aan
Huisarts Daisy Pors heeft naar eigen zeggen veel plezier in haar vak. Ze werkt parttime, veertig uur per week – Pors: ‘Ja écht, in de huisartsenwereld is veertig uur parttime!’ – maar besteedt ook dertig procent van haar tijd aan onzinnige taken. Misschien zelfs wel meer.
NPO Radio 1, 22 januari 2022
De Publieke Tribune: Artsen met Grenzen
Ze zien ons, zijn ons vertrouwde aanspreekpunt bij klachten en zijn als geen ander in staat om verbanden te leggen tussen klachten en persoonlijke achtergrond, omdat ze ons vaak al zó lang kennen: huisartsen. Ze zijn de spil in de wijk en de ruggengraat van het Nederlandse zorgsysteem. Maar voor hoelang nog? Want naast hun groeiende administratielast vraagt ook de samenleving steeds meer van ze. Is de huisarts nog wel in staat om te doen waar hij of zij voor is opgeleid? En wat betekent die toenemende druk op de huisarts voor ons als patiënten, nu en in de toekomst?
De Groene Amsterdammer, nummer 6, 2022
De voorspelling is dat de huisartsenzorg in Nederland op korte termijn ernstig uit evenwicht zal raken: het aantal huisartsen kan dan niet meer voldoen aan de zorgvraag. Nieuwe commerciële organisaties springen in op het groeiende tekort.
Medisch Contact, 4 november 2021
Huisartsen stellen eisen om acute crisis te voorkomen
Huisartsen stellen in een onlinemanifest, dat de ronde doet op social media, tien eisen aan politiek en zorgverzekeraars die vervuld moeten worden om ‘een acute crisis’ in de huisartsenzorg af te wenden. Een belangrijke eis betreft de ANW-diensten, die volgens de artsen die het manifest steunen, eerlijker of alleen nog op basis van vrijwilligheid moeten worden verdeeld.
info@helpdehuisartsverzuipt.nl